Sporr-reaktion

 
 
Det är kul med lite ifrågsättande kommentarer, det är kul! :D Folk är vakna och vågar fråga "varför?"

Men som svar till dig Josefine så låter det så här;
 

Ägaren berättade att ponnyn var envis och kunde stanna mitt under ritten och gå fram några steg och sedan stanna igen. Inte elak men envis skrev hon i första meddelandet vi utbytte. 

Alltid när jag ska rida en häst jag ej ridigt tidigare hänger spö och sporrar med, oftast mina "milda" plastsporrar från lamicell då mina järn är så mycket skarpare. Jag är lite spöallergiker och HATAR att använda spö så oftast ligger det kvar ui stallet eller bilen.
 
Men min tanke med det hela är att om det inte funkar går det snabbare att ta av sporrarna och stoppa de i fickan än det gör att spänna sadelgjorden eller höja stiglädren. 
 
JAG tycker att en unghäst, ponny eller häst, ska söka sig framåt och vilja gå framåt hela tiden. Det ska inte gå i 190 men den ska inte börja gå bakåt eller tänka bakåt. I detta fallet när en så ung och nyinriden häst gör på detta viset och den är frisk, behöver den en liten tillrättavisningen att nu går vi framåt istället. Jag använde knappt skänklarna och sporrarna nuddade knappt henne, endast i övergångarna från skritt till trav och trav till galopp.Det var de första 10 minuterna som jag skänklade på henne lite smått för hon skulle förstå att vi skulle gå framåt och hade inte några problem med att hon stannade. Hon blev inte heller stark när de framför galopperade iväg utan var hur foglig som helst. Lyssnade kanon! :)


Hon kanske hade varit så om jag inte hade haft sporrar också men ifall hon skulle stannat och vägrat gå tycker jag personligen att det är bättre att de får ett lite tydligare, och i vissa fall skarpare, budskap om att de faktiskt ska gå fram. Jag tycker det är bättre att om en häst/ponny stannar och bara är envis att man krokar i lite lätt med sporren och sedan lättar och inte rör den mer än att behöva skänkla hårt och oftast fler gånger.
 
Hade det sedan varit så att jag skulle rida henne dagen efter eller fler gånger. Inte bara en gång så skulle jag inte ha sporrar nästa gång. 
 
Också, så är detta en olat (enligt mig) och ett beteende som måste arbetas bort tidigt innan de går så långt att hästen använder det för att motarbeta ryttaren. Jag säger inte att det är ägarens fel, absolut inte, men det är något som måste arbetas bort. :)
 
 
Jag förespråkar annars att ha så lite krimskrams på unghästar när de är just så unga och nyinridna, inga sporrar, spö, martingal om de ej behövs eller annat lull som vi ryttare tycker är snyggt!
 
 
Förlåt för ett långt svar ;) GOD JUL!

Ponniee

Idag har jag ridigt en ras som jag aldrig ridigt tidigare. Nämligen Basjkir.

Jag fick höra, fjording x10.
 
 
 Ej hästen på bilden. (från turridning.nu)
 

3 årigt sto, inriden i våras.

Supermysig häst i ridningen men väldigt bufflig och tung i hanteringen men snäll.
Hon är superlugn, grejade med stigläder och spände sadelgjorden och hon reagerade inte. Märkte dock att hon reagerar lite mer på ljud ifrån skogen men blev inte stressad eller så. När den andra hästen fick fart i galoppen ville hon självklart hänga på men efter att ha höjt handen lite och tagit lite i henne så lugnande hon sig. Absolut inte stark!

Märkte att hon reagerade lite starkt på sporren så använde de inte så mycket, resten av vaden och sitsen fick bli drivande och sporren bara en litten rättelse. Inte heller så att hon llåg på latsidan utan travade när jag ville och längde stegen vid kommando, mjuka steg.

Men som sagt, mycket trevlig häst i ridningen. Hittar man hennes framåtbjudning och när hon hittar sin form kommer det bli en jätte trevlig häst att rida! :)

X-MAS Feeling

Nu har jag varit duktig och skrivit lite på engelska i överskriften som alla andra också gör på julen!
 
 
men precis som de två senaste åren har jag iår heller ingen riktig julkänsla. Massor av paket kommer jag heller inte att få! :( Massa mjuka....

Nää, imorgon blir det nog kristanstad för att handla de sista akuta julklapparna, och kanske köpa ett par nya köksskor för de jag har nu har börjat ta in vatten xD haha, hål i dem så är inte så konstigt, varit en hård sommar för dem!
 
Blir att svänga inom Mediamarkt, elgiganten och säkert Hööks, hittar alltid något till mig själv där xD 
Skulle behövt gå inom BR också men då måste jag in i stan och fjolla, känns onödigt att trängas med alla människor. Långebro är bättre, more space.
     Kan fö. föreställa mig hur emporia ser ut imorgon, eller Nacka Forum eller sturegallerian på stureplan i Stockholm. KAOS!

Politiken i vår familj

I vår familj är vi lite speciella, min farfar fyllde igår (20/12) 82år och även ifall han nu fått problem med sina knä så är han fantastiskt pigg och springer rundor på Hanö för att hjälpa andra. Han är min hjälte <3
 
Men min farfar Bengt Mattisson är politiker och har suttit med i många styrelser och kan hela köret rätt så bra. Så våra kalas brukar  alltid leda in till politiken och så drar han igång. Ibland kan några gå hem nöjda men oftast surnar alla till innan hamgång. Blä..

Men så finns det de stunder där han har så fel, som igår. Mot slutet av kvällen kom det på tal med hästkött. Och jag tände till, jag är ju själv jävligt bra på att argumentera och att höras högst. HHAHAAHA, vet väl alla som träffat mig?!
 
Men jag tog upp kampen och vi var igång, jag och min farfar. Dock i hästkötts-diskussion blir de flesta chockade över mitt inledningsargument eftersom jag är en så inbiten hästtjej som älskar allt med hästar och kring hästar. Det är ju till att börja med: "Hästkött är hur gott som helst, alla både äta mera!" Då brukar mina motståndare stanna upp och jag kan plöja igenom xD Hahaha. Denna diskussionen kan vi ta en annan dag hörrni!
 
 
Det slutade iaf med att jag hade rätt såklart och farfar fick ge sig! :D

21 december

Kära dagbok, idag är det den tjugoförsta december och jag ligger och drar mig i sängen och lyssnar på musik :)

Julklappsstaus:
Ursula, Linus, Ville: check
Gustaf: check
Farmor och farfar: check
Mamma och pappa: check, check
Sara, Calle, Wille, Albin: .......
Till mig själv: check
 
 
Min önskelista?
Serieboxar:
     - One Tree Hill (säsong 6 ->)
     - Las Vegas (Säsong 3 - >)
Resa:
     - USA/AUSTRALIEN
Teknik:
     - MacBook Pro, Retina skärm, 13"
     - Objektiv, tele (ex. 70-300 //Canon//)
 
 
Det är hela min önskelista. jag har ändå varit snäll med den iår då jag inte vet vad jag vill ha!
Vet att jag snart kommer behöva en ny dator, min ÄLSKADE Acer Aspire som fyller 3 i januari börjar inte må så bra. Snyft! Detta har varit den bästa datorn som jag någonsin har haft och då har jag plöjt igenom både HP och Dell men Acer tar faktiskt de med stormsteg. Dock säger ju alla att nästa steg är Mac även om jag tvilat tidigare just med appel¨s produkter men den är grymt smart utformad och jag tror nog det skulle bli kanon. Bara jag slipper formatera om ALLT jag har och hoppas jag får in photoshop i den ;) 

Lata dagar

Det är så jävla skönt att vara hemma!
 
Körde hem i förrgår och det var kaos på E4an men det tar vi en annan dag!


Igår var jag hos sara och mös med barnen medan jag idag har sovit till kl. 14.00 och sedan legat i sängen och bara tagit igen mig. Kanon! Älskar det! Imorgon blir de mera julklappsshopping och så julbord på¨å mammas och pappas företag. Vet dock inte hur sugen jag är på julbord men så blir det ju också när man jobbar med julborden. När jag hade jobbat på Bykrogen förra året så käkade jag ingen julmat på julafton, det blev för mycket. som tur är så ser detut som om vi ska käka farmors underbart goda kalkon iår på julafton. Kanongott, 5 av  toast´s! :D


Skulle bara titta in och säga de, även att det börjar bli dax för lite renovering av bloggen nu när jag är hemma i 10 dagar och har lite tid över! :)

Morden i Sandhamn

Tredje delen av "Morden i Sandhamn" har alla Svenskar kunnat se om man kollat lite extra på 4an se senaste 3 veckorna. Detta var då tredje säsongen och jag som bor och jobbar på Sandhamn är lite stolt när jag ser avsnitten för Sandhamn är precis så vackert och ljust på sommaren men vi har faktiskt inga mord ;)

 
Dock blir man lite förvirrad. I böckerna beskrivs det att huvudpersonen, Nora Linde, bor i andra änden av ön än vad de gula huset med vita knutar verkligen ligger. Branska Villan är även i filmen grön medan den är vit/brun i verkligheten. Husen finns då på riktigt och ligger bredvid varandra, från vattnet så ligger branska villan till höger och Nora´s hus till vänster medan jag tolkat det som om de har legat tvärt om i de första 2 säsongerna. 
     Men nu i tredje så har de varit väldigt övertydligan genom att visa var hon bor för man ser tydligt hur hon har varit på Dansberget eller Trouvillestranden att hon går/cyklar genom byn, förbi affären, Dykarn´ och bort mot värdshuset för att ta sig bak till fläskberget där även Simon Linde, Noras son, är med på seglarskolan. det gula huset ligger egentligen mellan Dansberget och Trouvillestranden så lite förvirrad blir ju jag som har gått på jakt efter inspelningsplatserna från säsong 1 och 2.
     Även en förvirring med det nya kontoret, som ligger vid Kvarnberget och med Görans båtbrygga där han lägger till, där sitter poliserna och väntar på honom när själva bryggen knappt ligger ett stenkast därifrån. Kul va?

En annan rolig småfakta är att Thomas, polisen, ska ha sitt hus på Harö medan de gröna huset ligger på  Hasselö. Dock ligger Harö inte så långt därifrån. 
Men Thomas exfru Pernilla åker ut med waxholmsbolagets båtar till Sandhamn för det går ingen båt till harö och sedan kör Thomas henne ut från Sandhamn. Det är fel då man ser bryggan där de stora båtarna lägger till från bryggan som tillhör det gröna huset han bor i. I avsnitt 3 ser man ju tom. hur nära båtarna går förbi. 
 
 
 
 
Lite rolig fakta från en som tror hon vet allt :D

rummet
"ordning och reda, pengar på fredag"

sa Alfons pappa.

Har ni tänkt på att man faktiskt aldrig får reda på Alfons pappas namn utan han heter alltid 'alfons pappa'!


Men för att komma till saken har jag varit ledig idag och tog en sovmorgon till halv 1, tog båten in halv två och hämtade mina knivar som varit på slipning. Sen bar det av till Nacka Forum där jag köpte en ny mössa, ett skärp, öronhänge, plåster och lite mat och dyllikt. avslutades på donken med en McFeast :) mums


nu ikväll har vi haft lite filmmys. kollat på snabba cash 3 (som klagade mig igenom) sen blev det 10 avsnitt av julkalendern och avslutade med Omen och Grown Ups.

min säng är renbäddad, mitt rum städat, hålen igenomtryckta med våld i mina öron och The Walking Dead rullar på datorn :) imorgon börjar jag 3 så nu blir de sovdags ;)

[går tydligen inte ladda upp bilderna från mobilen så Blää...]

pjuss å kjam!!

Att bo tillsammans med andra

Här uppe på alcatraz-ön Sandhamn bestämmer man tyvärr inte själv vilka man vill bo tillsammans med. Just nu är det dock jag som har bott här längst, i detta huset.
 
Men när jag masade mig upp för 30minuter sedan och gick ner för att ta min tvätt från maskinen till torktummlaren, drog igång tvättmaskinen vid halv 3 inatt så hann somna innan den var klar! Var ligger mina kläder? Dumpade på toalettstolen och hälften ligger på et blöta golvet. Mina RENA kläder och min kära rumskamrat kör sina i tvättmaskinen?


Blir Maria ARG?! Svaret är jävligt positivt!

De får gärna flytta mina kläder om de behöver ha maskinen men stoppa de i torktummlaren då istället och släng inte runt dem! De låg rätt så bra utspridda på golvet också. Nej, det blir ett allvarligt snack med honom när han kommer hem. Sånt accepterar inte jag, jag har aldrig slängt någon annans kläder på golvet och hade aldrig tänkt göra. Speciellt inte om de var rena!

Kockyrket - Del 1

Tänkte vi kör en liten del 1 här då om kockyrket.
 


FYSISKT OCH PSYKISKT
 

Kockyrket är mer än bara latja runt i köket och laga lite mat, det kan vara så, men oftast är det inte alls så och mer tvärtemot. Det många nog inte tänker på är grunden till de maträtterna som lagas och skickas ut, det var något jag iaf inte alls tänkte på när jag började. Att laga maten och skicka ut den är det lättaste och minsta jobbet med att jobba i ett kök, men samtidigt som det kan vara tuffast mentalt. Förstår ni hur jag menar?

Nej, trodde väl det men det börjar gå upp för er, det ser jag :)


Preparera "Preppa", eller förbereda, är grunden för att hela köket ska fungera.
Det är precis som när ni hemma ska göra en köttfärsås, ni måste fräsa köttfärsen, löken, tomaterna osv. innan ni kan smaka upp den och tillsist servera och äta den. Precis så är det för oss också, för när ni sitter där ute och beställer en spagetti bolognese så börjar vi inte steka upp köttfärsen, fräsa lök. Det måste alla redan vara klart annars skulle ni få vänta 2 timmar på er mat.
När man gör allt detta så kallas det prepptimmar och det är emellan tiderna där matsalen har öppen och köket lagar mat. På Seglarhotellet har vi det mellan 15-18 förutom lördag ocg söndag då vi serverar lättare rätter mellan 15-18 i vårt eget "Alma Café" som på sommrarna förvandlas till "Alma Bar".
På de 3 timmarna ska vi hinna sätta upp en kvällsservice på 3 kötträtter, 2 fiskrätter och en vegetarisk. Men det är också ingen stress om man har planerat och har lite prepp klart från dagen innan. 
Det är alltså den delen av dagen som är fysiskt jobbig då du i detta fallet står på samma ställe. Jag som oftast (läs alltid) står på fiskstation har en ganska smal gång mellan spis och arbetsbänk och står därför mycket still på samma ställe. Jag står vid min bänk och skär tex. primörer eller mandolinerar* fänkål samtidigt som det står på 4 kastruller på min 6-platsiga spis bakom  mig och det som bubblar är krondillsås, moule-grund, brynt smör och betor kokas. Allt ska hinnas med och allt får man göra samtidigt alltså kan det bli rörigt men  jag brukar få snurra runt, röra i alla grytor och sedan vända igen och fortsätta med det jag nu än gjorde på arbetsbänken.

Service "söörvis"
Köket är öppet och gästerna strömmar in precis lika febrilt som beställningarna. Man kunde höra vår förra köksmästare ropa "Ett lamm och 2 torsk, bara" eller en kollega "2 kalv och en rödning på vänta" och så fick man vänta tills de hade käkat förrätt. Men under service så flyttar man sig så mycket mellan kylar, ugnar, spis och luckan (även disken emellanåt) och eftersom man rör sig har man inte tid att tänka på något annat än just att trycka ut maten då tempot är högt och detta är så den psykiskt hårda biten. Det är stressigt och det ska hållas ett högt tempo så gästerna får sin mat varm. Kvällsservice på Seglarhotellet är mellan 18-22, det är en lucka på 4 timmar och där har vi i sommar skickat ut nästan 600mat medan nu trillar det ut ca. 200st. Kallköket och varmköket stänger 22.00 för fler beställningar på förrätter och varmrätter men vi måste ju självklart skicka ut maten som är beställd även och klockan tickat över 22.
 
Röja, blåsa ner, valsa, städa, preppa
Eftertimmarna kan vara värst. När man stressat sig igenom en service så lugnar allt ner sig till man ska stänga av allt, valsa om allt till mindre byttor, kyla ner och städa. Har man otur,  även preppa upp till nästa dags lunch. Detta är timmarna där du är både fysiskt och psykiskt utmattad men fortfarande ha huvudet med dig så du ej skadar dig eller inte städar ordentligen. Jag brukar så en enorm huvudvärk ca. 15 minuter efter sista maten är utskickad och vi börjar i ett lugnare tempo städa undan. Jag har lärt mig att försöka härda ut annars skulle jag få käka värktabletter varje kväll och jag vill inte bli immun emot dem. Huvudvärken brukar lägga dig efter 20 minuter så man är piggare till man spolar av golvet och går sedan hem.

Komma hem, lägga sig, sova
Man kommer hem, uppjagad över vad som hänt under service och det kan vara allt. En maträtt som kom tillbaka, bråk mellan kök/servis eller något annat som hänt som att man bränt sig eller skurit sig eller bara är allmänt trött på livet. Man måste nästan prata ut om vad som hänt under kvällen för att kunna varva ner och senare kunna sova.


Som ni förstår är restaurangbranchen svintuff och tänk er allt detta, varje dag mellan 9-00. Inte så att man kan vara ledig på helgerna eller de stora helgdagarna för det är då de normala människorna ska ut och käka och vara lite fina.
 
 
Jag trodde att jag var stark nog i spyket för att klara av denna brachen, att jag efter att ha varit trakaserad halva mitt liv för att min mamma inte har ett svenskt ursprung eller att jag inte har de finaste kläderna eller rätt vikt. 
Jag står med båda fötterna stadigt på marken och skulle någon kalla mig fet, biff eller kalla mig jävla polack igen skulle jag inte röra mig från deras vindpust. Men att kliva in i kockyrket är som att en tornado skulle komma och svepa med sig hela min värld, jag är lättare än en fjäder och flyger bara omkring helt okontrollerat. Det är skitläskigt och skrämmer mig varje gång jag kliver in i köket men under allt detta tycker jag det är skitkul att laga mat och vill överträffa mig själv med att klara pressen, att kunna jobba rent och kanske kliva av från ett pass utan att ha ont eller liknande.
 

Sen att jag jobbar med folk som inte alltid vill ha mig där och tycker att jag är ivägen och hela tiden gör fel är ännu tuffare än hela brachen i sig. Jag har på grund av dessa personer tröttnat lite på att gå till jobbet men varje morgon peppar jag upp mig och asar mig ner för backen och till jobbet. Jag är duktig på att le även om jag inte är på topphumör och det kommer väl tillpass varje dag. Hahaha!
Men när jag ser på detta med perspektiv, varför ska jag vara den som mår dåligt. Jag är ju faktiskt här för att lära mig och varför ska jag vika mig för andra? Jag går därför också upp varje morgon för att den dagen kan vara den kan bevisar att jag är värdig. Det kan vara den dagen jag sätter de andra på plats och visar vad jag kan!

*Mandolinerar=Mandolin (http://sv.wikipedia.org/wiki/Mandolin_(köksredskap))

Äntligen

Efter ca. 5 veckor har jag nu fått min riktiga sovmorgon och den är så jävla efterlängtad!!
 
 
dock synd just nu, för är så trött. men problemet som uppstå även om jag är trött mär jag pillar med telefonen, dtorn eller surfisen är att när jag väl ska sova, då går inte det!
 
 
Men i alla fall, klockan är nu 1 och jag vaknadde för 20 minuter sedan, kan inte ens komma ihåg när jag steg upp kl. 1 eller överhuvudtaget efter kl. 9 på morgonen. Jag so hatar att gå upp "tidigt"
 
 
Nu ska jag fixa iordning mig och sedan göra någonting åt mitt rum, det är verkligen sånjävla stökigt
 
 

Bilder

Här kommer l ite bilder från den senaste tiden av mitt liv:

 
 

Sometimes it has to take time

Förlåt för att det var ett tag sedan men nu har jag varit iunne i en sådan där jobbhärva igen men bara en ´massa jobb! Idag fick jag dock ledigt på kvällen och om en timma naklas julbord på värdshuset. Ska bli gott att köka ett riktigt julbord, inte som de vi har opå Seglarhotellet
 
 
 
Men så har jag haft det jävligt tufft nu ett tag och det måste ändras! BUMS! Men ni som följer mig vet ju att jag jobbar som kock och det är ett skittufft yrke för tjejer, det är otroligt mansdominerat och med en tjej som jag, som jag hört tar plats, är det änju svårare.
 
 
Jag vill därför skirva ut om alla hemskheter jag ör med om och jag ska nu ändra inriktning på min blogg och köra på och berätta allt som händer andra sidan luckan och hur detta yrket upplevs från min sida. Ni kommer därför nu få eran uppfattning om hur jag har det i stockholm att helt ändras. varje gång jag säger eller skirver att det är så kul och jga har det bra, då mår jag egentligen så skit och vill bara typ hoppa ner för ett stup. det är förjävligt här uppe och NÄSTAN allt är hemskt!
 
 
 
Men nog om det nu, nu ska jag fixa mig så kanske det smyger in ett in ett inlägg till innan det är dags att gå ner till värdshuset! :)