1. Börja Rida

Här kommer första punkten på min hästhistoria!

Deras stora hovar som trampar hårt, deras stora huvuden med långa öron, deras vassa tänder och hårda knuffar. 
Denna beskrivningen passar kanske inte in på häst, men så här har jag alltid sett hästar. Jag har aldrig haft ett intresse även om några av mina klasskamrater red, det var inte förrän 2 av mina vänner som kommer från Osby/Hästveda drog med mig omkring Hörvik och bland sommarhagarna. Då växte mitt intresse, det var sommaren 2004 och jag tjatade på mamma att jag ville börja rida, även om jag fortfarande var livrädd för dem!

Min mamma som inte heller kunde något blev medlem i Pollux och där fick jag böcker dr jag kunde läsa om hästar och som 10åring har man ju ändå förstånd nog att inse att det är farliga djur. 
Mamma gav med sig i januari 2005 och tog mig till den lokala ridskolan där hon frågade om jag kunde få testa på att rida, det var en tisdag och det var egentligen en vuxengrupp med duktiga ryttare. Såklart fick jag den största med också snällaste hästen Garant. En äldre herre som verkligen var gudasnäll. Jag fick skritta runt i 45 minuter medan de andra red, och redan på lördagen red jag min första "träning" på riktigt.

Fick en häst som hetter Lill Hugo, en seg och lite trött Haflinger! 
Eftersom jag började efter juluppehållet så hade ju denna gruppen redan lärt sig trava, något jag inte kunde. Det var ju 2a gången jag red?! Ridläraren Anna jagade mig runt för att få honom att trava, min mamma satt på läktaren och jag hade ingen ledare. Var livrädd! :S 

Veckan efter fick jag ett sto vid namn Moonlight och så var jag inte rädd längre. Senare hittade jag min favorithäst Clever, en storhäst som var väldigt bra för mitt självförtroende.
 
Denna häst började jag sedan att hoppa, han la min grund för hoppning och min rädsla för plank. Fanns det något han tittade på så var det plank och så blev jag också skraj. Hahaha

Första pay and jumpen vägrade vi ut oss första rundan på 3 hindret. Gjorde en runda till och jag red som en idiot runt för att han inte skulle stanna, han hoppade grymt men tror ni inte att han istället då petade första hindret. Vi snackar 60cm :PMen jag kämpade nästa pay and jump också innan det blev sommar och sommaruppehållet drog igång!
 
 
 Min Hästhistoria

Fick häromdagen en fråga i Olofström, om hur jag kunde så mycket och tänkte dra igång projektet "Min Hästhistoria" där jag kommer berätta om hur jag kämpat och varför och på grund av vilka som jag står där jag gör idag!

1. Börja rida
2. Första sköthästen
3. Första galoppen
4. Utträngd från stallet
5. Häst på riktigt
6. Sveket
7. Shettis all the way
8. Tant Sanett
9. Stall Markstreet
11. Rosetterna trillar in
12. Bästa sommaren någonsin!
13. Rekordet!
14. Telefonsamtalet
15. Hårda ord
16. Torsdagen den 10 december
17. Nya möjligheter
18. Down to Skane
19. Ponnytiden & Vilda Western
20. En andra chans
21. 3 ton häst
22. Nertryckta till botten
23. Vi mot världen
24. Tvivlet
25. Vi lyckades
26. Kaos
27. Räddaren i nöden
28. Upphåll
29. Tävlingshästarna
30. Kickstart

En förändrad Loca

Efter denna lilla vilan hon haft så känns hon som sagt som en annan häst.

Hon har ju också fått lite annan utrustning;
# Träns med anatomiskt nackstycke som ej trycker i nacken
# Mjukt bett som uppmuntrar till att hästarna ska ta mer stöd
# Ny sadel så ryttaren sitter bättre


Dessa ändingarna och vilar har gjort sån stor skillnad, när jag hade henne på banan igår fick jag nästan nypa mig själv i armen, det var oförståligt att det kunde gå så bra och inte vara en dröm. Jag är otroligt glad att jag får rida Loca och speciellt som hon är nu, underbara häst <3

Rodeo!!

Igår har det varit Rodeo i Lörby, missade ni detta så har ni missat årets höjdpunkt! Hahaha :P


Myste lite extra med Loca igår när jag klädde på henne och så istället för ett ridtäcke fick hon ett mysigt täckte i Ylle :) Så ut på ridbanan och direkt när vi kom ut från stallet så blåste hon upp sig lite och stod med högt huvud och tittade sig omkring. Hon fick en klapp sedan traskade vi bort till paddocken, stängde grinden - var nog säkrast. Annars stänger jag nästan aldrig grinden till ridbanan, anser de är lite onödigt!
Men lång framskrittning där hon fick gå lite som hon ville, enda kravet var att hon skulle skritta hela tiden och inte stanna eller liknande. Travade sedan fram henne lite, långa tyglar och mycket klappar. 
 
Fina Loca <3
 

Täcket tas sedan av och kortar upp tyglarna, hon började kasta lite med huvudet och jag svor lite över mig själv över att jag inte tagit på luvan igår heller. Hur tänkte jag där?

Men efter hon hade kommit igång lite och jag började visa vägen och rida lite serpentiner och volter, kortade upp tyglarna lite till och försökte bara hålla om henne. Inget krav förutom att hon ska söka sig framåt och hon började slappna av, från den stunden kastade hon inte en enda gång med huvudet i traven mer :) AMAZING!!

Med Loca kan man nästan aldrig rida rakt fram för det tröttnar hon på och börjar göra annat. Hon går även lättare och spårar då. Men övning här ovan var dagens fokus. Och mycket byta varv, alltså byta yttersida och hon skötte sig EXEMPLARISKT! 

Så som lite avslut när hon var samlad fattar jag höger galopp, hon fattar direkt och hoppar ett steg innanför spåret, tar ett galoppsprång och så sliter hon ner huvudet och jag är inte riktigt med förrän jag känner hela hennes kropp luta och hur hon skjuter upp bakdelen. Jag var så chockad att jag inte ens hade en tanke på att dra upp hennes huvud, denna hästen har jag aldrig sett bocka, hon har lyft på bakbenen 10cm från marken när man gått på henne någon gång på ridbanan. Har aldrig varit med om att hon ens varit på väg. Andra bockningen går hon lite djupare och rumpan åker upp höger, jag höjer då handen och är med på noterna, till tredje bockningen skrattar jag och får upp hennes huvud så den är inte riktigt lika kraftig och sedan galopperar hon på framåt igen. Som inget hänt! Hahahaha! Och under dessa bravader från denna glada hästen rörde jag mig inte en centimeter i sadeln! Man sitter så jävla bra i hennes Equipe sadel. Den är underbar :)

Hon fick trava av på lite längre tygel, i en lägre form och ett lite högre tempo. Hon fann sig snabbt vid detta och bara gick där, mjuk och glad, i en lägre form utan att sänka ryggen. JAG ÄR SÅ JÄVLA STOLT ÖVER DENNA HÄSTEN <3

Loca i sitt fina PS träns :) 


And Listen To This!
Mina händer var höjda, inget nertryckande i knäna! Det kändes bra och vi var lixom i synk. Så nöjd över både mig och hästen så 36 minuter efter vi gick ut i stallet var vi på väg igenom dörren. Lösgörande arbete utan press, behöver inte sitta och traggla i 1h om man får igenom det man vill träna på :)
 

Raktrikning & Volter

Dagens träning i Olofström var en grym övning! Vi gjorde denna i trav och galopp :)

Lånad bild


Blev Cassiopeia idag också och jag var väldigt glad, hon är en väldigt trevlig häst och det fick jag ännu mer bevis på idag även om jag fick kämpa med både henne och mig själv. Var lite för avslappnad och blev då lite slarvig.

Men vi jobbade med att rida rakt på medellinjen mellan koner och vid varje par lägger man en volt, kommer man från höger varv är första och sista volten åt höger och från vänster är första och sista volten till vänster. En bra övning att öva yttersida på och jag behövde inte jobba med Locas yttersida så mycket idag så därför var jag inte riktigt på hugget med Cassiopeia. 

Men i traven gick hon OK, det var helt mitt fel. Jag matchade inte riktigt hennes yttersida.
I galoppen sedan skötte hon sig fint, både i volterna och på rakt spår. I vänster varv var hon lite springig medan i höger varv flöt hon ut och vek mest halsen när jag vände henne, fram tills jag kom åt henne yttersida.
Fick lite låg hand just i volterna, glömde bort händerna och koncentrerade mig mest på mina skänklar och mitt skänkelläge under denna dressyrträning.Men grym träning för ben och rygg, sitter nu här hemma och har ont i både hälsenorna efter att stövlarna klämt lite och så i ryggen då det blivit riktigt spänd idag. 

Men jag är nöjd med både mig och hästen, hon är mjuk och följsam resten av tiden och red mest på en 8 när jag travade av henne och hon är väldigt lyhörd och går på väldigt bra! Duktig hezt! Hahaha!

 

Låtarna som går på repeat <3


 

Fasta inför möte

Viktväktarmöte ikväll och man fastar fram till mötet på kvällen för att inte väga mer :)

Men det stod 93 idag på vågen, glad blev jag. Speciellt när de stod 95 förra veckan. Inte vägt mig hos VV sedan jul och denna månaden har varit SKIT tuff :( Men nu är jag på rätt väg igen :)

Iaf när jag kom hem var de dax att käka, pasta med köttfärssås och fräst spetskål och champinjoner :)

Det var hemgjord köttfärssås men Barilla är närmast den vi gör själva :)


Mums! 💖

Matstraff

Eftersom jag roffade åt mig en extra macka och  marabou mjölkchoklad som låg så fint och ropade på mig på bordet efter jag käkat lunch får jag nu straffet; kvällsmaten blir bara grönsaker. Med lite thai sweet chili värt 4pp.


Oops! Men grönsaker är också väldigt gott!!Piggelinen Loca

Nej, Loca är ingen glass. Men hon trippade på tårna idag vid vår uteritt och skuttade fram halva rundan. Hahaha!


Idag var då dax, efter hennes lilla vila så är det dax för igångsättning och ut i skogen bar det, med nytt bett, träns och sadel! Hahaha, och hon kändes som en ny häst!

Första så trippade hon rundor och kastade med huvud, tanken att jag skulle flyga av slog mig innan vi ens hunnit ur från Jeanettes tomt. Tog ingen luva heller som jag slutat rida med i skogen, smart Maria :P Haha.
 
Bild från November, fotograf; Fanny Löfgren

Men när hon fått trava av sig den mesta enegin, efter hon tittat på en gren och blivit asrädd samt dansat slalom mellan vattenpölarna på vägen så skötte hon sig. Visst protesterade hon när jag bad henne lugna ner sig lite och inte rusa iväg bara för jag lättade lite på tygeln. Men hon lyssnar otroligt bra på Poponcini's Harmony bett som hon fick för ett litet tag sedan. Och så har hon fått ett PS of Sweden träns i julklapp :P Och nu även en sadel, nya skydd ligger snart på posten så jäklar va hon är redo nu! Hahaha! 

Men när hon då blivit av med energi och började lyssna fick hon gå lite skänkelvikning och basic, hon har fått gå en del travarbete idag. Skänkelvikning och mycket i lugnt tempo för att inte ha så bråttom! Sista sträckan längde jag tyglarna och lät henne trava på med längre steg och hon höll en spänstig och lägre form så även om jag inte tänkt galoppera satte jag henne i galopp på längre tygel medan jag lät henne galoppera fritt under mig. Saktade av till skitt vid slutet av grusvägen, hoppade av och spände upp gjorden och gick med henne sista biten hem i solsken. Så skönt och Loca var lika nöjd som jag! :D Riktigt fint gick hon sista biten hem, riktigt fin trav och även om hon kikade på någon som gick på vägen så höll hon sig spänstig och föll tillbaka i en låg form igen :)

Så fin och fräsch som hon kändes idag är underbart :) Ler fortfarande, så sjukt fin är hon <3
 
Bild från November, fotograf; Fanny Löfgren

Jag tror denna vilan har gjort henne gott och hon ser gladare och piggare ut, känns mycket bättre i kroppen!
Hon har ju ändå gått på rätt hårt sedan oktober när jag började rida henne och nu ska vi igång! :D

Btw. i en Equipe sadel i kalvskinn sitter man jäkligt bra och fast, jag tror jag är kär i sadeln <3

FitBit FLEX

Idag anlände min Fitbit Flex, beställde den från CDON (stammis där :P) i lördagskväll och imorse låg den i brevlådan :D Håller på att sätta upp den nu! :D

 
 

Rekryteringsträff

Idag ringde en kille från Arbetsförmedlingen, frågade efter mig mee hela mitt namn och berättade om att den 4/2 är det en "obligatorisk" rekrytersträff. Den skulle äga rum i Mjällby AIFs klubbstuga. Han förklarade sedan att jag kunde hoppa på en buss, som var smidigast. Han nämnde sedan Karlskrona och radade upp alla städer till Sölvesborg.
Berättade att de var närmare för mig att ta mig dit själv, hade ju bara 6km dit. Tyst i luren..

Trodde jag skulle skratta när han började knappa på tangentbordet och frågade "jaså?"

Jag förklarade att jag bodde ute på Listerlandet och det tar mig typ 5-6 minuter att köra till MAIF. Stackarn visste inte riktigt vad han skulle säga.

Jag menar, han hade mitt telefonnummer och sa hela mitt namn, borde det inte stå var jag är inskriven och var jag bor? Jag menar, han hade ju datorn framför sig och jag ligger ju inne i deras system! HAHAHAHA, noll koll!

Fina damen :)

Åh som jag har saknat Loca nu när hon har vilat lite, men imorgon är de dax! Först skolan och redan rida! Taggad till 1000 - precis som jag skulle kunna tänka mig att Loca också är. Haha!

Finaste tjejen 💚

Studie Time

Golvplats idag ;) håller på med källkritik och forntiden :DLängtar tillbaka till paradiset

Dagar som denna, mörka, kalla och råa längtar jag tillbaka till paradiset <3


 
Miami, FL - USA

St. Thomas, Karibien

Fort Lauderlade, FL - USA

Envis

Det är en envis jävla huvudvärk som stör idag igen, skjuter därför upp mitt läxläsande till imorgon.

Rundar istället av soffliggardagen med Twilight - marathon! Sjukt länge sedan jag såg första filmen, känns de som iaf, så går njuta lite av att jag en gång i tiden såg filmen 1 gång i veckan och kunde alla repliker 😂


Hoppträning med ny häst

Eftersom fina Laxen fortfarande är halt av hovbölden fick det bli en annan häst och den nyaste som köptes in under julen. Ett väldigt trevligt fuxsto som kommer från samma uppfödare som Skamandros som jag red första gånger på Olofströms Ridcenter och samma som Arene som jag red förra veckan :)

Cassiopeia // f.2004 // e.San Quintero xx, u.Dione, ue.Magritte // Tröttis efter hoppningen


Uppvärmningen var lite som att ställa om, från allt. Speciellt från Gordon som jag ridit i 2 veckor åt ägaren som varit på semester. Cassiopeia, som hon heter, är mycket behagligare i munnen att rida. 
Men uppvärmningen kändes bra, hon kändes väldigt trevlig och mycket arbetsvillig. Vi började sedan travhoppa och sedan hoppa i galopp med en markbom utrullad. I traven var hon lite försiktig och tog inte riktigt för sig medan hon i galoppen med markbom gick på ganska bra själv och tog för sig ganska bra, gick nästan lite för fort. haha. Gällde alltså att inte jaga på henne utan bara be henne ta det lugnt och vänta.

Hennes språng är lite låga och långa på mindre hinder, alltså fick jag tänka på att sitta upp lite och inte lägga mig lika mycket fram i sprången som på tex Laxen.  Hon påminde väldigt mycket om en annan häst med fullblod i sig, ni som vet var jag hållt på tidigare vet nog vilken häst jag syftar på, Missan. Cassiopeia är lite vaknare och lite mer på hugget men språnget över hinder på under 90 är likadana ;)

Banan vi hoppade var jäkligt trevlig. Vi började på studs (1&2). Fortsatte in på volten och hoppade ett hinder på medellinjen (3). Fortsatte runt till studsen igen (4&5) och så volten på andra sidan (6). Sista hindret var en snedstående oxer (7).

Hon gick på bra, jag kände mig själv väldigt mjuk och följsam i sprången och fick be henne vänta, det funkade väldigt bra. Lyhörd. Blev lite i obalans i ena rundan på hinder nr 3 där jag la mig lite för långt fram, vi ville åt varsitt håll men hon är väldigt följsam och stöttade upp mig. Fortsatte runt och så kom hinder 6 väldigt snabbt ur svängen och hon drog mot 7an. Sedan så var 6an ett blank så hon stannade och tittade på det. Mitt fel då jag inte var med henne på yttersidan och styrde henne mot 6an alldeles för sent. Kände de på mig och lyfte knappt ur sadeln när hon stannade. Hon fick en klapp på halsen och så testade vi igen, med en liten klapp innan och en smack så tog vi oss över utan problem.

Nästa runda gick utan problem, då var det lite högre och hon tog i lite mer i språnget men också blev hon mer lyhörd på mig och bad jag henne vänta gjorde hon det nästan direkt. Bakbommen på oxern låg på 90cm, inget som jag har haft problem med men med en ny häst, och mitt uppehåll på ett år så gjorde de mig lite bubblig i magen. Så efter 6an blundade jag i två steg och drog ett djupt andetag, lugnade mig själv och sträckte upp mig innan jag vände runt henne och styrde mot oxern. Samma ridning, bad henne vänta på mig och hittade perfekt distans så jag bara lättade lite i fingrarna och höll om henne med benen. Tog språnget utan problem och hon hoppade upp sig väldigt bra, inte lika lågt språng och jag kunde lätta lite mer framåt utan problem. Travade av henne med ett leende på läpparna.

Cassiopeia med Kristina Gustafsson i sadeln hos förra ägaren
 
 
Jag är väldigt nöjd med min och hästens insats på hoppträningen, detta var som sagt också en häst jag inte behövde koncentrera mig helt på utan kunde lägga fokus på min egen ridning och hållning. Det kändes helt underbart och jag njöt hela passet, känner mig fortfarande nöjd även idag!
Efter passet var hon trött men stod och njöt när jag borstade av henne och kliade henne. En häst jag ser fram emot att rida mer i framtiden!
 

De perfekta dressyrpasset

Förra torsdagen nalkades dressyr, precis som vanligt varannan vecka. Jag har ju nu Laxen för 3e omgången så vet jag ju hur jag ska få igång honom.
 
Han är svårartad i början och jag börjar själv tagga redan hemma innan jag kör dit, för är jag taggad så kan jag tagga upp Laxen och snurra igång honom. När jag kom dit var han dock halt av hovböld, fick testa på en av de nyare hästarna istället då Kim sommarkurs rida henne var sjuk. Hästen heter Arene och är ett väldigt trevligt sto som flyttade till Olofström i somras. 
 
Vi var bara 3st och Arene är väldigt lättriden, enda som krävdes när hon var uppvärmd var att  finjustera. I alla fall så var det så för mig, vet ju inte hur hon känns för alla andra xD
 
Men jag märke själv att jag själv rider bättre när jag själv slipper lägga 100% koncentration på hästen. När jag mest kan sitta till och slappna av, göra små ändringar med hand, sits och skänkel och sedan ha 70% fokus på mig själv så rätar jag upp missat,  axlarna hamnar i en bättre position och skänklarna ligger stadigare. Dessa 3 är absolut inget problem annars men jag kände att de förbättrades lite. Men något som det var stor förändring på var att mina händer var naturligt högre och i en bättre position över hästen! 
 
Det var så skönt med ett sånt pass speciellt när jag fått kämpa med Loca oxh Laxen. Hästar som absolut inte ger dig något gratis utan kräver din fulla koncentration.
Men det var skönt att få till det där avslappnade passet där jag kunde lägga fokus på mig själv! 
 
 Arene (m ryttare Erika Lindahl - min tränares dotter) // f.2004 // e.Magini u.Garbo ue.Krocket //

smått illamående

Gått med huvudvärk hela dagen och nu blivit väldigt illamående, har massor att skriva och berätta samt mycket läxa till på tisdag som jag skulle ha börjat med idag! Men men, de får också vänta tills imorgon!

New Shoes and lunch for a King

Farmor skulle till ögonläkaren så jag skjutsade henne till Kristianstad, den stora staden.

Vi gick först och käkade lunch på Graffiti Café. Jag älskar deras sallader, de har sallader och bakad potatis och lite annat. Salladen får du med bakad potatis samt bröd, dricka och dressing. Även om det är lite mer points så är det värt det, speciellt en torsdag när jag ska rida och måste äta ganska tidigt på dagen. Har sjukt lätt att få håll och ont i magen!

Farmor och jag äter varsin Italiensk Sallad med vitlöksdressing (hoppar alltid matveten och tar broccoli istället, slippa de piontsen) :) 

Det är absolut inget fancy ställe där de kostar en 1/2 miljon att äta. Salladen ni ser framför er går på 75:-. Mycket god mat för de pengarna!
Det jag tycker om är att när man kommer in och beställer ser du allt de lägger på. Allt är framför dig i en kylbänk så du kan se vad som ser färskt ut eller gott ut (inget ser någonsin ofräscht ut)
Men tillskillnad från andra ställen där du får en sunksallad som ej är tvättad så se du ALLT utom potatisen som ligger på värme. 
För mig som själv jobbar med mat är de skönt att se att råvarorna är färska!

Länk till dem:
http://graffiticafe.se/index.php?ID=kristianstad


Vi svängde inom biltema och jag köpte aluminiumtejp och en "rattmuff" till min bil. Mer om de senare.
Nästa stopp var apoteket och sedan  skoaffären farmor skulle lämna tbx ett par skor.

Då hade ju självklart REA och de stod på olika hyllor som var märkta med storlekar. Stl 41 var störst och som vanligt är de bara fula tantskor kvar som ingen vill ha. MEN!!! Där stod två par med lite högre klack, det ena paret fick jag knappt ner foten i (som vanligt med 41or) men gav mig fan på att testa det andra paret. Och javisst, de följde med ett par svarta skor hem.

Vegabond

Första paret av denna modellen jag någonsin haft. YAY!  :D och fick de för nästan halva priset :) jippi!

Utvärdering: Objektiv

Jag har nu fått testa på mitt nya ljusstarka objektiv: Sigma AF 70-200mm f/2,8 (DG, EX, OS, HSM, APO) och jag är lite besviken. Jag har byggt upp enorm förväntan över detta testet i ridhus, men så vet de flesta att ridhus är inge vidare upplysta och jag får nog sänka mina förväntningar lite. Tanken är att jag ska ge det ett andra test i Flyinge, deras stora ridhus är betydligt mer upplyst än det som är på Snappis.

Det var lika snabbt, kunde önska att fokusen var lite snabbare än den var i vissa lägen. Tyvärr lite seg där. Funkade betydligt mycket bättre att fota stillastående objekt eller som rörde sig lite. Det blev en grym skärpa på dessa bilderna och även bilderna i rörelser typ skitt, trav och galopp funkade. Hoppningen i den belysningen blev inge rolig!

Utomhus funkar det strålande, bilderna blir färgstarka och skarpa i skärpan. Det är lätt att jobba med objektivet även om kamera och objektiv nu är väldigt tungt så känns det inte när man väl står upp. Står man sedan länge väntar jag nog mig mjölksyra i armarna :) haha
 
Fina Loca  <3


Sötaste Wilmer
 

Träning på Snappis

Var inne en vända och kollade på Tobias Grönbergs träning på Snapphanarnas Ryttarförening. Även om jag inte tränade själv är det väldigt intressant och väldigt lärorikt! Alla borde göra detta emellanåt, vara ryttare från läktaren. Man ser hur ryttaren gör, hur hästen går. Vad tränaren säger och så kan man använda sig av dessa små knep. Det är kanon när en väldigt duktig tränare som Tobias Grönberg kommer, jag tycker om att titta på hans träningar. Har aldrig haft chansen att rida för honom men jag skulle gärna vilja, kanske har chansen med Loca eller möjligtvis Gordon i framtiden. Vi får se :)

Vet ni inte vilken Tobias är?
Här är en artikel/intervju från 2008 som jag haft som bokmärke ett bra tag :P haha
http://www.hippson.se/artikelarkivet/falttavlan/tranarportratt-falttavlansryttaren-tobias-gronberg.htm

Men knäppte lite foton på gruppen där Cecilia, Felicia, Sofie och Amelie red :)

Sofie Andraey
 
Amelie Björklund

Cilla Fantenberg
 

Första dagen

Första skoldagen för mig då på 586 dagar ;) När man säger det i dagar är det inte så mycket ;)

Men jag läser nu Historia 1b på komvux i Bromölla :)

För att då förklara så läser jag INTE upp något ämne, aldrig fått ett IG i hela mitt liv!
Utan jag läser TILL, jag har alltså aldrig läst historia utanför grundskolan.

Jag går tisdagar och fredagar i skolan.


Jag var absolut inte nervös alls idag, allt kändes ju kanonbra! Lite är det ju också att vi alla är vuxna och inte omogna 14 åringar.

Vi fick läxa redan första dagen, skulle läsa första kapitlet i boken och svara på de 7 uppgifterna i slutet. Jag är redan klar med detta, delvis för att jag läste kapitlet redan igår. Ska bara finlira lite på sista uppgiften, ska rannsaka sölvesborgs hemsida hade jag tänkt och gått stadsvandringen för att få ut det mesta av vår fina stad.

 
Superaggad tills fredag! :D