Dag 10

Dag 10 Vad tänker du när du hör ordet "vara sig själv"?


Att vara sig själv för mig betyder att du känner dig själv och att du är trygg i den du är. Många av oss är inte det, inte ens de självsäkra tjejerna som går och ser ner på alla andra - varför skulle de då behöva se ner på andra om de är trygga med sig själva?

De flesta människor är rädda för att bli dömda och därför låtsas de att de är någon helt annan!

Jag har olika sidor som jag visar på olika ställen, tar ju aldrig med mig flummiga och störda Maria till jobbet! Åhnej! Men så flummig kan jag vara i sällskap av mina vänner, och de jag känt i flera år. Istället försöker jag ta med mig sammanbitna och lite roliga Maria till jobbet och när man känner sina kollegor kan jag till och med ta med mig energiska Maria! Tyvärr så följer ju oftast flummig och trött med i jackfickan vissa dagar!

Detta rabblet om mina personligheter är en sån sak, det stannar här, precis som att många inte har sett när min lilla OCD drar igång. Det är alltså ett tvångssyndrom som kan utövas. Det kommer oftast när jag är trött och lite hängig och inte orkar bry mig längre, eller om jag påminns om just vissa saker. Ser jag ett tvångsyndrom på TV som liknar mitt så startar det direkt! Nu är detta långt ifrån vanligt och allvarligt, men min kille har sett det. Såklart, så mycket tid som han spenderar med mig! HAHA!
Men det går ut på att trycka på lampknappen 5 gånger, dessvärre är detta en ojämn siffra vilket kan trigga fler saker. Men ibland så gör jag det automatiskt. Men jag undviker det ju gärna, just för att jag inte ska verka knäpp. VILKET MARIA INTE ÄR, OK? höhöhö

Men att vara sig själv är att man är trygg i sig själv och vågar visa det, på stan, för kompisar, för arbetsgivare och så vidare - därför anser jag att INGEN är sig själv till 100% eller ens varje dag. Det kanske är att du håller dig från att sjunga högt på bussen till just den där låten som spelas i lurarna eller att du gör dig fin och tar på bästa kläderna och en allvarlig ton när du går till en anställningsintervju.

Ingen ska tvinga dig att vara den du inte är, men släpp inte allt löst på en gång. Ta lite i taget, ett steg i taget. Dansa på busshållsplatsen för att hålla värmen, hoppa över de vita sträcken på övergångsstället eller klättra upp i ett träd i parken! Gör något random då och då och livet kommer bli mycket roligare!

Dag 9

Dag 9 Saker som gör dig lyckligHär finns det också så mycket att ta upp, uppskattning, min kille, mina vänner, en like på facebook. Det finns så mycket som gör mig lycklig men främst är det personerna i min närhet. Jag må säga det för lite till alla men jag älskar min familj och mina vänner, finns inga som slår dem!

Min pojkvän som jag totalt kärat ner mig i gör mig sjukt lycklig, om det så skulle vara för det minsta lilla smset eller gesten, hur hans hand känns i min, hur hans läppar känns emot mina. Bara att få titta in i hans blå ögon gör mig helt varm inuti!


Något som också gör mig lycklig är att titta tillbaka på vad jag har åstadkommit från till nu, den 30 januari 2016. Vad jag har gjort med mitt liv - som jag aldrig trodde för bara några år sedan! Hur jag överkommit rädslor och bekämpat monstren i mina dörmmar <3 det må låta töntigt men det är lite de jag är - töntig!

Köpa eller hyra?

Jag står just nu lite i valet och kvalet över hur jag ska göra med lägenhet!

Jag har alltid kollat på hyreslägenheter, har över 400-någonting poäng hos Sölvesborgshem som är den största lokala hyresvärden i Sölvesborg. Och kommunala! Privata hyresvärdar finns det ganska gott om i Sölvesborg, finns allt från MMG till minkfarmaren Bert Svensson och till Lindström Property som har lägenheter även i Malmö. Det finns gott om dem i vår lilla stad, åhja!

Men på sistone har jag fått upp ögonen för bostadsrätter, jag vet inte riktigt varför. Innan har jag alltid tyckt att de var svindyrt men kollar man utbudet och vad man får för pengarna så är det kanske inte längre just så dyrt som jag tycker!
     För 3 veckor sedan var vi och kollade på 3st lägenheter och imorgon är det dags för 1 till.
 
Det finns en hel djungel där ute och det finns helt klart ett mönster. 
 
 -   ”Nya” lägenheter står fortfarande högt i pris, är fräscha men har en dyr hyra.
 -    Nyproduktioner är svindyra och dyra i hyra MEN de är också helt nya. Ingen annan har bott där tidigare, ingen har suttit på toaletten eller diskat i vasken. Det är absolut en lockelse men har de lägenheterna karaktär? Finner man någon hemkänsla?
-     Renoverade lägenheter är helt klart bäst, de är färdiga att flytta in i – bara att måla/tapetsera om och så bära in möblerna. Kanon! De har ju oftast en ädre stam men är huset omskött och lägenheten renoverad så håller den, det gör också priset. Priset är högt för att täcka ägarnas renoveringskostnader + att de vill ju gärna inte förlora alla pengar de köpte lägenheten för. Detta gör att den oftast står i lite överpris, tyvärr! Hyran kan variera väldigt mycket men det är i dessa lägenheterna som den står bäst, den kan vara lika hög so de nya lägenheterna men de kan också längre än en hyresrätt med 1rum! Det gäller att vaska fram guldet!
-     Orörda lägenheter är en annan kategori – det är lägenheter som är helt orörda, jovisst är de ommålade och så sedan huset byggdes men den äldre känslan finns kvar och kanske en dörr eller två är flyttade eller borttagna för att öppna upp. Men överlag är de billiga då en touchup verkligen behövs, detta kan ju innebära att du får en toppmodern lägenhet till ett billigt pris och du kan renovera EXAKT som du själv vill. Det är verkligen en investering som många älskar, dessvärre stiger inte heller lägenheten i värde så mycket som renoveringen har kostat och man får nog räkna med en förlust.  
Hyran då? Jo, den kan ligga lågt men är det ett äldre hus utan några större modernheter så kan hyran ligga ganska högt.

Ska ge en kontring:
2a (omgjorde från en 3a), 70kvm, ”modern” med nytt kök, penselrenovering innan inflytt: 350.000 + 4500kr/mån
3a, 65kvm, orörd, behöver renoveras: 450.000 + 3000kr/mån
2a,  60kvm, helrenoverad under senaste 2 åren:  800.000 + 3000kr/mån
3a, 65kvm, helrenoverad under de senare 6 åren, fräsch: 700.000 + 2800kr/mån
Nyproduktion, 3a:  1.650.000 + 6000kr/mån
Ny lägenhet, 3a, marklägenhet, 10år gammal: 1.350.000 + 4800kr/mån

Här ser ni att den första 2an och 3an behöver renoveras upp, speciellt 3an! Den är riktigt orörd – medan 2an hade behövt det men det skulle vara förlorade pengar! Där kan man göra en penselrenovering innan inflytt sen är det väldigt bobart! Men inte mer än så.

De andra två lägenheterna är fräscha, ligger i äldre hus men har fräschats upp och är moderna!
 Här skiljer sig priset avsevärt men inte så jätte mycket med hyran!

De två sista ser ni ju själva med först ett pris på över 1,5 miljon kronor så är det en saftig hyra på 6000 spänn så är det rätt så mycket pengar. Men det är också nyproduktion som kommer att stiga i värde. Marklägenheten är inte riktigt i den prisklassen och är väldigt eftertraktad. Också med en värdestigning på över 600.000 på 10år!


Med detta i handen, frågan är vilket som är bäst? Det är helt klart en investering men så är frågan om det är en bra investering och hur man ska inverstera de pengarna?

Det är mycket lättare att hyra! Går något sönder eller liknande så ringer man sin hyresvärd eller motsvarande vaktmästare, det är lite enklare MEN det inte INTE fritt att göra som du vill. Paniken som uppstår om man ens skulle spika fel i en vägg är total. Men hur mycket frihet behöver man ha i en lägenhet och är det värt att lägga de pengarna?

Så, hyresrätt eller bostadsrätt?


Dag 8

Dag 8 Saker som gör dig ledsen


Åh, här kan man ju rada upp 7 miljoner saker och så kommer det sluta med att man ligger dubbelvikt i fosterställning i duschen. Därför tänkte jag helt enkelt hoppa över denna. Japp. Så får jag göra! hahaha!


Så istället för att tänka på det som gör mig ledsen ska jag ha en awesome fredag! Puss på er <3

Dag 7

Dag 7 En show eller en film som har förändrat dig, och hur!


 
Denna är däremot lite knepig, det finns så många filmer som jag har sett och älskar. En film som jag allid kommer att kalla min favorit är "Behind Enemy Lines". Det är en actionfilm om en pilot som blir nedskjuten bakom fiendelinjen och måste ta sig till säkerhet, jagad av fienden.

 
Jag tror denna betyder mycket just för är för att jag har alltid varit annorlunda. Inte bara fysiskt utan också psykiskt - om man jämför med mina jämnåriga som jag gått i samma klass som. Det har alltid känts som om jag är bakom fiendelinjen och hela tiden letar efter en safezone att bli upphämtad i!


Filmen är Owen Wilson, en skådis som verkligen inte slagit igenom på sitt utseende! Med sne näsa, bred dialekt och blond hår är han riktigt charmig! Han är alltså inte heller helt perfekt och passar inte riktigt in. Han är ju ingen Brad Pitt eller Tom Cruise men åh så charmig och med mer karaktär!

 
Filmen har fått mig att inse att hur mycket jag än springer och försöker hitta min egen safezone så kommer jag aldrig att hitta den om jag inte accepterar verkligheten. Var jag är. Vad jag gör. Vem jag är. Vad jag klarar. Vad jag inte klarar men också vilken situation jag befinner mig i just då. Utan denna insiktet skulle Owen inte ha en chans att ta sig ifrån hans fiender eller jag skulle inte ha en chans att hitta mig själv och bli accepterad för den jag är!

Dag 6

Dag 6 Något du skulle vilja ändra på dig själv
 

 
Denna fråga är väldigt enkel att svara på, tror alla. 

Det är klart att jag vill ändra mitt utseende. Jag vill också vara smal och få plats i ALLA kläder som hänger på skyltdockorna. Men det är så ytligt!


Något som jag verkligen skulle välja ändå på mig är mer inuti mig, jag skulle vilja kunna kolla mig i spegel och vara nöjd. Jag vill kunna känna mig nöjd, inte bara med mitt utseende men också mina prestationer! 


Just den lilla nervtråden i min hjärna som symboliserar just det - nöjdheten med sig själv. Jag behöver inte se ut som någon på Top Model, eller vara lika framgångsrik som de som sitter i Dragon's Den - nej - de behöver jag faktiskt inte. Men något jag behöver är att jag vill kunna känna mig nöjd, vara nöjd efter en dag på jobbet, efter ett träningspass eller ridpass. Vara nöjd med att jag har klarat ett litet mål varje dag, det är något jag verkligen önskar.

Men vi jobbar på det! :D

Dag 5

Dag 5 Något du skulle vilja ändra här i världen

 
Det finns massor men som jag tagit upp innan så är det mobbingen i främst skolan. Skolan är svår redan utan självupptagna och uppstoppade mobbare. 

Detta är något som är väldigt viktigt för mig, personligen eftersom jag har varit med om just detta när jag var mindre. 

Min mobbing grundades i låg och mellanstadiet i att min mamma är från Polen, men jag som är född i Sverige är ju inte ett piss värd - tydligen! Jag blev jagad med pinnar på skolgården, kallad diverse glåpord och var rätt så utsatt. Något som var väldigt viktigt för mig och min mamma var att jag aldrig skulle ta på mig offerkoftan - detta betyder att om jag ser mig som ett offer, då är jag ett offer. Så länge du själv inte ser dig som ett offer så är du INGET offer!

Det låter skitlame, och något alla har hört någon gång: "men tro på dig själv"
Nu handlar det inte om att tro på sig själv eller på andra, inte ens att tro att de finns hopp om mänskligheten. Det handlar om vilken du tar, just du - som blir mobbad eller trakaserad! Om du tar på dig rollen som mobboffer så är du ett mobboffer - simple as that! Det behöver inte vara svårare vet ni.

Jag kunde komma hem och gråta, vara ledsen och ville aldrig gå till skolan igen. Morgonen efter stod jag i korridoren lika glad som vanligt. Reset;ad på allt som hänt under gårdagen.
För detta har jag min underbara mamma att tacka, som hon har stöttat och tröstat mig som liten. För let's face it - lärare och rektorer gör noll nytta i dessa fallen. De väljer att blunda eller så ser dom det helt enkelt inte!

Utan min mamma hade jag lätt varit ett offer, då hade jag forfarande sett mig som ett offer än idag!

Jag blev utsatt för mobbing från förskolan och upp till 8an eller 9an (trots skolbyte mellan 6an och 7an) I högstadiet var det värst, där fälldes jag i korridorerna, de försökte slå omkull mig genom att gå rätt in i mig samtidigt som de kallade mig "biffen" "fetto" "tjockis". MEN JAG ÄR INGET OFFER!

Jag blev utsatt, lära mig slå tillbaka och reser mig idag ovanför dem. Jag har kommit betydligt mycket längre än mina mobbare i livet. Jag må fortfarande vara tjock och ha en mamma från Polen (inte mycket att göra där liksom) men jag har kommit längre. Man kan och man får gå vidare - så sluta älta och gå vidare! Det är så mycket bättre att lägga den energin på något helt annat än just att kalla er själva ett offer. 


Puss & kram & grattis - till ditt nya liv <3

Komma i balans

Något som inte har funkat i mitt liv på sista tiden har varit balansen. Balansen mellan mitt välmående, vad jag vill göra och vad jag behöver göra. Detta är då något som har fått min rutin att gå rätt ner i sopinkastet. Ja, sopinkastet.

Jag har tappat all motivation till att äta och att träna, allt känns bara jobbigt och onödigt. Jag förtrycker varför jag gör dessa sakerna och främst för VEM jag gör dem. Jo, just det - för mig SJÄLV! Men jag är ju inte ärlig mot mig själv!

Just nu ligger hästarna på hyllan - ja ni läste rätt. Jag har fått tagit en paus i december och ja i januari också. Det har inte gått att balanser ihop allt speciellt inte med min egna ångest!

Men därför kommer jag till er med goda nyheter! YES! 

Jag har fått ett heltidsjobb! Lilla röd beger sig åter igen till Karlshamn där jag nu har fått en heltidstjänst med start den 17 februari och restaurangen öppnar för allmänheten den 27 februari! SPÄNNANDE!!

Så allt börjar ljusna! Jobbet är nu klirrat, jag är inte ett dugg nervös alls! Känner mig lugn som en filbunke (om den är laktosfri vill säga) och är endast taggad till att börja jobba. Men med detta innebär ju också det svåra beslutet att säga upp min tjänst på First Hotel samt att jag inte kan jobba på Gästis. Det känns lite vemodigt att säga upp två tjänster men två deltidstjänster gr ju inte upp emot en heltidstjänst! HAPPY!


Mer om just detta kommer senare! Så idag, måndagen den 25 januari börjar jag om mitt liv. Med kompisar, med min pojkvän, med ny kost och ny träning - och ett nytt jobb! 2016 kommr bli helt fantastiskt och den tanken ska jag försöka hålla hela året! Det kan som sagt bara gå upp och framåt nu - fast vågen ska gå NER!

Toooodels <3