Köpa eller hyra?

Jag står just nu lite i valet och kvalet över hur jag ska göra med lägenhet!

Jag har alltid kollat på hyreslägenheter, har över 400-någonting poäng hos Sölvesborgshem som är den största lokala hyresvärden i Sölvesborg. Och kommunala! Privata hyresvärdar finns det ganska gott om i Sölvesborg, finns allt från MMG till minkfarmaren Bert Svensson och till Lindström Property som har lägenheter även i Malmö. Det finns gott om dem i vår lilla stad, åhja!

Men på sistone har jag fått upp ögonen för bostadsrätter, jag vet inte riktigt varför. Innan har jag alltid tyckt att de var svindyrt men kollar man utbudet och vad man får för pengarna så är det kanske inte längre just så dyrt som jag tycker!
     För 3 veckor sedan var vi och kollade på 3st lägenheter och imorgon är det dags för 1 till.
 
Det finns en hel djungel där ute och det finns helt klart ett mönster. 
 
 -   ”Nya” lägenheter står fortfarande högt i pris, är fräscha men har en dyr hyra.
 -    Nyproduktioner är svindyra och dyra i hyra MEN de är också helt nya. Ingen annan har bott där tidigare, ingen har suttit på toaletten eller diskat i vasken. Det är absolut en lockelse men har de lägenheterna karaktär? Finner man någon hemkänsla?
-     Renoverade lägenheter är helt klart bäst, de är färdiga att flytta in i – bara att måla/tapetsera om och så bära in möblerna. Kanon! De har ju oftast en ädre stam men är huset omskött och lägenheten renoverad så håller den, det gör också priset. Priset är högt för att täcka ägarnas renoveringskostnader + att de vill ju gärna inte förlora alla pengar de köpte lägenheten för. Detta gör att den oftast står i lite överpris, tyvärr! Hyran kan variera väldigt mycket men det är i dessa lägenheterna som den står bäst, den kan vara lika hög so de nya lägenheterna men de kan också längre än en hyresrätt med 1rum! Det gäller att vaska fram guldet!
-     Orörda lägenheter är en annan kategori – det är lägenheter som är helt orörda, jovisst är de ommålade och så sedan huset byggdes men den äldre känslan finns kvar och kanske en dörr eller två är flyttade eller borttagna för att öppna upp. Men överlag är de billiga då en touchup verkligen behövs, detta kan ju innebära att du får en toppmodern lägenhet till ett billigt pris och du kan renovera EXAKT som du själv vill. Det är verkligen en investering som många älskar, dessvärre stiger inte heller lägenheten i värde så mycket som renoveringen har kostat och man får nog räkna med en förlust.  
Hyran då? Jo, den kan ligga lågt men är det ett äldre hus utan några större modernheter så kan hyran ligga ganska högt.

Ska ge en kontring:
2a (omgjorde från en 3a), 70kvm, ”modern” med nytt kök, penselrenovering innan inflytt: 350.000 + 4500kr/mån
3a, 65kvm, orörd, behöver renoveras: 450.000 + 3000kr/mån
2a,  60kvm, helrenoverad under senaste 2 åren:  800.000 + 3000kr/mån
3a, 65kvm, helrenoverad under de senare 6 åren, fräsch: 700.000 + 2800kr/mån
Nyproduktion, 3a:  1.650.000 + 6000kr/mån
Ny lägenhet, 3a, marklägenhet, 10år gammal: 1.350.000 + 4800kr/mån

Här ser ni att den första 2an och 3an behöver renoveras upp, speciellt 3an! Den är riktigt orörd – medan 2an hade behövt det men det skulle vara förlorade pengar! Där kan man göra en penselrenovering innan inflytt sen är det väldigt bobart! Men inte mer än så.

De andra två lägenheterna är fräscha, ligger i äldre hus men har fräschats upp och är moderna!
 Här skiljer sig priset avsevärt men inte så jätte mycket med hyran!

De två sista ser ni ju själva med först ett pris på över 1,5 miljon kronor så är det en saftig hyra på 6000 spänn så är det rätt så mycket pengar. Men det är också nyproduktion som kommer att stiga i värde. Marklägenheten är inte riktigt i den prisklassen och är väldigt eftertraktad. Också med en värdestigning på över 600.000 på 10år!


Med detta i handen, frågan är vilket som är bäst? Det är helt klart en investering men så är frågan om det är en bra investering och hur man ska inverstera de pengarna?

Det är mycket lättare att hyra! Går något sönder eller liknande så ringer man sin hyresvärd eller motsvarande vaktmästare, det är lite enklare MEN det inte INTE fritt att göra som du vill. Paniken som uppstår om man ens skulle spika fel i en vägg är total. Men hur mycket frihet behöver man ha i en lägenhet och är det värt att lägga de pengarna?

Så, hyresrätt eller bostadsrätt?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback