Projektrapport...

Kan vi alla komma överens att normalbegåvade människor och neråt inte ska skriva rapporter? De ska de smarta människorna göra! ;)

Äntligen hemma

Äntligen hemma pau Lister!

blev såklart en runda med bilen och försöka ta in chocken. allt är grönt och vackert, det var snö när jag åkte till Stockholm!




















att fotografera

är lite allergisk mot dem som säger att de kan fota sååååå snygga bilder med de som visas på deras bloggar är redigerade och ändå suddiga eller felfokuserade.

Jag säger att jag kan få snygga bilder och ibland blir det verkligen helt fantastiska bilder efter 55900543 dåliga, tar aldrig för givet att jag tar fina bilder. Men jag skulle aldrig lägga ut en "fotokurs" hur man tar fina, skarpa och bra komponerade bilder och lägga ut skitkassa exempelbilder. Fy skäms...

Redo att åka hem?

Ikväll gäller det, ska rocka Kallis så hela stället skakar! xD hahaha!

Nej, men står i kallis ikväll tillsammans med Pivo och ska köra min sista kväll som praktikant! Fy fan va skönt det ska bli att åka hem och lixom träffa alla kompisar och jag saknar min volvo som fått på sig nya däck med större fälgar. Har ju fan inte ens sett min bil med sommardäck ens?!


Men samtidigt som jag längtar hem så är jag inte redo att åka hem, inte ens i närheten men tanken på att jag ska bo här uppe i 3 månader skrämmer mig lite också. Blandade känslor men vill egentligen inte lämna detta vackra ställe!




Packar dock inte med allt hem, kommer ju upp om en månad så lämnat en låda här med lie kläder och tvättmedel typ ;D

Laaaaaaaaaat

Vara ledig i 2 dagar är fan underbart men man blir så jäkla seg! Har suttit i soffan 2 dagar nu och egentligen gjort NADA men idag åkte dock läxan fram en stund! Cred till mig för att jag og fram de men när lärarens man snackar med min pappa så får man nog göra något åt de! HAHAH



Bjuder på en funderare ;)

beröm för fina bilder!

Älskar att få beröm för mina bilder och skickade 80st till Anni förra veckan, på hennes svarta skönhet Ravelli och hennes store grå Colin och ja fick beröm först av Anni och sen av hennes bloggläsare. Sitter och läser kommentarerna och bara ler! :D


Cloghonan Colin Hill


Ravelli Team Tilly
 
Ni hittar fler bilder på Annis blogg häääääär

host, host

fy fan va dåligt jag mår, hostar som jag har astma typ, ville diagnosera mig själv och kom fram till luftvägsstarr, cancer, astma, tbc eller hjärtsvikt!

legat dubbelvikt i 30 minuter och hostat torrt konstant! innan i veckan har de varit då och då..

och nyss hostade jag upp en alldeles vit och nästan lite hård klump! usch.. :'( gör jätte ont i min stackars hals...

Svåraste, hårdaste och bästa kvällen i mitt liv!

Igår under service va det svintufft och katastrof emellanåt och jag märker hur oerfaren jag är och att man är utan rutin inom detta yrket. Men vet ni vad? Jag är ju här för att lära mig det! :D

Igår stod jag på fisk igen och kvällens WP (weekend paket/hotellmeny) va tataki som förrätt och grillad röding som varmrätt! Men jag har inte bara rödingen utan då ska jag ta hand om musslorna (moules creme och moules frites) och rimmad torsk och piggvaren. + att jag ska göra risotto! Nu snackar vi 6 rätter i en restaurang där den enklaste rätten kostar typ 300kr. Jag som inte ens gått ut skolan och jobbat 1 sommar som kallskänk/kock, maj-augusti 2011.


Det är ett sjukt stort ansvar och även om Pivo som stod i luckan fick kliva in och hjälpa mig med fisken och det blev lite kaos, men jag fick sjukt mycket beröm och 1 rätt kom tillbaka men de sa att det inte var något fel på den! Så efter gårdagen, det var den grymaste och bästa kvällen ever egentligen. Jag kan hålla på med detta yrket, jag vill hålla på med detta yrket! :)


Jag får så mycket beröm och tom. Simon som jobbar på Grand inne i Stockholm berömde mig igår!


Jag lär mig massor varje dag som går och under service är det jag som säger tiderna till köttspisen, thats amazing! Något man borde lära sig i skolan, hur lång tid det tar osv! Nästa vecka jobbar jag inte lunch en enda gång, Pivo sa tom. de idag att jag inte längre är en lunchkock och Fredrik (chefen) sa igår att jag typ inte längre va praktikant! Gött! :D
 

Ni förstår nog inte vilken chans jag har fått och hur lycklig jag är över det och att jag lär mig saker hela tiden!

Dagarna går fort

Nu går dagarna grymt fort!


Jag har 9 dagar kvar på APU:n här på Sandhamn
Om 22 dagar är det dags för balen
Och det är 34 dagar tills jag tar studenten och går ut skolan efter 13 år!
Och om 39 dagar åker jag tillbaka upp till Sandhamn för jobb hela sommaren! :D
 

9 Maj

Den 9e Maj 2009 konfirmerades jag, då fick jag min första systemkamera. Canon EOS 450D

9e Maj 2010 vet jag inte vad jag gjorde..

9e Maj 2011 var det jobbigt, fina Sam fick somna in den 6e och kommer ihåg att det var en måndag och jag kunde inte rida Sam på träningen och Steffie skulle vila så red en lektionshäst, första lektionshästen jag red på mycket länge, ridigt Sam och Steffie så mycket då.
 
9e Maj 2012 fick en ny kompis flytta hem till mig, min nya systemkamera. Canon EOS 7D, bästa och värsta köpet i hela mitt liv. Vilken ångest jag haft att jag köpte en sån dyr kamera men vilken lycka det har varit med den kameran <3

9e Maj 2013 jobb, seglarrestaurangen, Sandhamn

Maria "Gordon Ramsay" Mattisson

Igår kunde jag nog vrida huvudet ett helt varv när Peter sa till mig att jag skulle ha hela köket själv. Stå vid luckan, laga fisk OCH kött! Aldrig stått på köttstationen och här skulle jag göra allt? Shiiiiiit! Första bongen som kom in va en lamm och en grissida så Peter visade mig hur de skulle läggas upp och lagas (fast jag redan hade lite koll av at titta under service) sen nästa bong som kom upp skulle jag göra men.. Det var en KINABONG från helvetet kändes de som. gissida, lamm, risotto och seglartoast och när jag göra risotto annars är de skitjobbigt då jag vill att den ska vara bra. Men Peter tog köttet på den bongen men sen stod jag där sjlälv med Peter som lite hjälp just med stekgraderna på seglartoasten då den grillas!


Var sååååå nervös igår att jag inte visste var jag skulle ta vägen att hela huvudet låste sig. Allt kändes jätte svårt även ifall Peter stod vid min sida och hjälpte mig. Det var en perfekt mjukstart med inte så många gäster och vad gör jag? Min fasad sprack lite igår och fick hjärnsläpp vid varje bong..

Men maten kom ut, ingen mat kom tillbaka så det gick ju helt klart bra, en bra kväll!


Har varit lite seg dessa dagarna och det visade sig varför lite. Igår kväll hade jag frossa och idag är jag sjukt hes så jag ska försöka att ej stå på fiskspis ikväll. Så huvudvärk också!!


Men angående service igår, jag måste våga tro på mig själv och visa framfötterna. Gör jag fel så gör jag de lixom, jag är praktikant, bara gått 3 år i skolan och har egentligen ingen erfarenhet av att jobba i kök.
 
 
Note to self:
Tro på dig själv, Maria!

samtal från läraren

Min lärare ringde 9.45 idag, när jag sov som bäst!

Men såg först bara ett långt namn på skärmen och tänkte de va farmor och farfar men så var det något som inte stämde och jag tittade igen, då stod det restaurang Sjöbris och först trodde jag det stor restaurang sandhamn så blev jätte förvirrad men när jag blinkat några gånger och harklat mig såg jag att de stod restaurang sjöbris, som är restaurangen i skolan. Det var Micke, min lärare som ringde och första frågan va: väckte jag dig?


Fick ett; dags att gå upp till svar HAHAHAH!

Men han frågade hur det gått och då sa jag att det går bra med vissa bakslag och hans svar va: "Ja, men så ska de vara" sen sa han "du är nog lite för uppkäftig fortfarande" eller nått i den stilen skrattade då och svarade honom "Nej, jag har knipit käft när jag varit här" hans svar va "då blir det inte lätt när du kommer tillbaka för oss" hahahahahah!! Har han kanske rätt i? 


Men jag känner ju att jag själv har utvecklats när jag har varit här uppe, eftersom jag får hålla allt inom mig så blirjag skitförbannad men så när de går över känns allt bättre. Känner mig lite som en ny människa faktiskt! ;) eller så är det för att jag slipper skolan? xD höhö

Lata dagar

När man är ledig så kan man spendera de soliga dagarna med att ligga på ett tak och sola:




Eller städa sitt rum och vädra om det är dåligt väder:

Anställning: Seglarhotellet, Sandhamn

Jag har tackat JA till jobberbjudandet från Seglarrestaurangen och jag gjorde som sagt detta för mig!

Efter mycket noga omtanke så gör jag detta som är bäst för mig, att vara på praktik här uppe är en toppensak i CV, för självförtroende och för lärdommen men att bli erbjuden ett jobb över sommaren och få höra att de vill ha mig här uppe, det är helt amazing! Jag har redan lärt mig massor på 1 månad (lågsäsong), tänk vad en hel sommar kan göra?!


För så här är det, jag har inte sökt något sommarjobb här, aldrig nämnt det för någon här uppe, jag ville uppriktigt veta om de ville ha mig och vet ni vad? De vill de!! Blir pirrig av att bara tänka på det asså! Aldrig har jag kännt sån bekräftelse och känslan att jag faktiskt duger är underbar! :D <3



Jag är tillbaka från praktiken här uppe på måndagen den 20 maj, den 13 juni går jag ut skolan och tar studenten och den 18 juni återvänder jag upp till Sandhamn för jobb i iaf 3 månader! :D
 


Så, i sommar hittar ni Maria Mattisson i köket på Seglarrestaurangen/Seglarhotellet på Sandhamn!

Fruktkonst och fina flickan


Ricardos påhitt, en diskare som kanske har för mycke tid över? ;) Snyggt blir de iaf!!


Och jag på Valborg :)

Kändisbesök och sena hemkomster

Jag har inte skrivit om vad som hänt på jobbet den senaste tiden men det ska jag berätta nu, har ju tyvärr haft lite tystnadsplikt pga gäster som varit på hotellet och inte velat skriva när jag måste dölja något. höhö
Och jobbar mycket kvällar så slutar vid typ 11-12 på natten och på helgerna blir det några öl och massa dans! Så tiden lixom rinner iväg om vi säger så ;)


Förra veckan kryllade det av SÄPO på hotellet för att utrikesdepartementet (stavning?) från nordens alla hörn var här och man får ju inte skriva att de är här på grund utav säkerheten men de är inte kvar nu längre men jag fick vara med och laga deras mat! :) Det är rätt coolt, att jag själv fick stå och ansvara för maten som gick ut till dem och vilken kvalité som skickas ut, det är slitsamt och jag stressar varannan minut men det är verkligen de här jag vill göra i framtiden!

Men vi kör på, full fart, och på tex. fredagar, lördagar och söndagar (om vi är lediga mån) så blir det någon ("plural") öl i baren och dans med massa Stockholmare! Det är grymt kul och i lördags när vi släppte loss så förstörde ag mina anklar (igen) och har typ fått halta tills idag när jag var tvungen att skärpa mig för att jag skulle kunna jobba! :) Imorgon blir de tufft, kör kvällspasset och står väl på fiskspis som vanligt, Azad skulle gå igenom kött med mig denna veckan och jag tycker verkligen om att jobba med honom! :D

Skitgris for ever

Haha, vilken är det egentligen som har kommit på VITA KOCKROCKAR? ;) Den människan kan ju egentligen inte tagit hänsyn till den del av befolkningen som jag tillhör, de som aldrig kan vara rena?

Nytvättad rock hade jag idag och den var verkigen så vit att den lös och ja, hur lång tid tror ni det tog innan den var skitig? Knappa 40 minuter och det är knappt så jag tror att jag ens klarade 40 minuter. Men höll på att baka och mjölet syns inte men så skulle jag ha i lingonsylt och sirap och då var det kört för min stackars kockrock! :( Den såg aldrig vad som komma skulle, stackarn :*

Jobberbjudande

Förra veckan hände något som gjorde att jag nästan föll av stolen jag satt på, tur att jag kunde gripa tag i bordet!!



Som jag sagt så bor jag med 3 av 4 kockar och Azad va hemma hos "oss" för att typ hitta på något ihop med Peter (de har ju ett beroende av Burn Notice xD) men så frågade han när min skola va slut och vad jag skulle göra sen?
Jag svarade ärligt, jag vet inte..
Då sa han: "får jag bestämma åt dig?"
Så nästa sak han sa va: "Kommer du upp den 15 och jobbar hos oss?" 


Fattar ni lyckan när jag fick ett jobberbjudande från Seglarrestaurangen på Sandhamn?!

Sa ju att jag skulle fundera på det och de var då alla skuldkänslorna slog in, ska jag verkligen åka upp och spendera hela min sommar på Sandhamn? Men alla hemma? Hästarna? Kompisar? Familjen? Sommar på Hanö? Båten? Bilen? Vackra Sölvesborg...

Jag började tvivla på om jag verkligen hörde hemma här uppe och om jag skulle åka, nästan precis sagt att jag kunde hjälpa till med en häst, precis planerat upp min sommar med festivaler och annat skoj som Falsterbo och massa annat!
 


Så, av denna fantastiska chans fick jag bara skuldkänslor!

Skräcken efter studenten!

Jag är 19 år gammal, jag går mitt tredje och sista år på gymnasiet. Jag tar studenten den 13 juni, om 38 dagar! 
Om 39 dagar är jag arbetslös, inget jobb, ingenstans att ta vägen. Vad gör man? Sitter hemma och tror att man försöker?


Under hela år 3 så har jag grubblat över hur f*n jag ska göra efter studenten och vad kommer påverka om någon vill anställa mig? Alla vill ha erfarenhet men hur ska man få erfarenhet om ingen anställer? :(


Men...

schema för v. 19

Måndag: ledig
Tisdag: 9-16
Onsdag: 15-23
Torsdag: 15-23
Fredag: 15-23
Lördag: 15-23
Söndag: ledig

egoist?

Jag har gjort ett väldigt egoistiskt val och spikat hela min sommar, det känns lite som jag sviker andra men jag har gjort de här valet för mig själv och min framtid...

Ledig dag

Idag har jag haft de gott med ledig dag och efter valborg så var den jävligt bra! Skulle dragit in till stan men vi kom inte upp till första båten så efter noga omräkningar så hade vi fått 3 timmar i stan med nästa båt så vi struntade i det och låg och solade på taket istället ;) Bilder kommer..