Mat med mättnadsfaktor

Många dieter som cirkulerar i nuläget förbjuder dig att äta vissa matvaror för att de motverkar effekten av dieten. Ta LCHF till exempel, den heter LowCarbHighFat. Alltså ska du inte äta så mycket kolhydrater, eller snabba kolhydrater utan äta mat med hög fetthalt. Detta för att fettet mättar längre än pasta där du är hungrig efter efter ett litet tag. Det är ju rätt att du inte ska äta massor av snabba kolhydrater utan långsamma så du håller med matkurva jämn och utan massor av toppar och dalar. All den feta maten dock förstör ju din kropp och jag skulle aldrig få för mig att äta enligt den.

Men ViktVäktarna är egentligen ingen diet. Du får äta precis VAD du själv vill. Du bestämmer helt enkelt själv vad du stoppar i dig. Du har din mängd points du får äta och efter några veckor inser man att viktväktarna har en anna synpunkt. Deras mål är att få medlemmen att inse hur portioner och för mycket av vissa grejer. 
Deras fokus är att man ska hålla sig borta från kött med mycket fett, rena fetter som smör eller olja, men självklart får du äta detta. Du kan äta smör på mackan, dricka mjölk, äta entrecote och vräka i dig potatis, men när dina points är slut, ja då får du svälta :P hahaha


Men du kan forfarande äta kött och potatis med gräddsås men bara du tar en jämn portion av dessa grejerna och fyller upp med sallad. Det behöver inte vara komplicerat!
Köp hem två salladshuvudet, skär upp dem och lägg i en burk med kallt vatten, gärna is i, och in i kylen så har ni fördigskuren sallad under 3 dagar. Skär upp lite gurka och lite tomat, och varför inte koka broccoli och lägga på salladen? Du kan mixa och matcha själv och salladen mättar också. Du kan fortfarande äta pasta, potatis eller bönor men en sallad till maten mättar och är väldigt nyttig!

Här är en liten lista över grönsaker och frukter. 
Som ni ser är de mesta 0pp förutom avokado, russin, torkade bär/frukt, gröna ärtor, majs och oliver. Inte heller potatis är gratis men det andra får du äta HUR MYCKET DU VILL utav. Men dom ni ser på de gröna ärtorna är att den är fortfarande grön även om den är värd poäng. De som är gröna är råvaror med mättnadsfaktor, som du kan äta av och blir mätt. Du kan ju också äta choklad med det krävs ex antal marabou innan ni blir mätta, känns de igen? 

Kika på potatis/pasta/ris: de är värda mer poäng än grönsaker MEN har fortfarande en mättnadsfaktor. Du kan alltså äta dessa och bli mätt. Äter du bara tex pasta som är snabba kolhydrater så blir du mätt men du blir hungrig efter ett tag. Äter du däremot pasta och sallad ihop står du dig mycket längre. Samma sak med potatis eller ris. 
Och så pommes, som är doppade och kokta i olja. Allt som är dränkt i olja är inget bra. Ha en regel: INGET FRITERAT!

Men som jag älskar kebab så om jag kör till Lasses Kiosk i Sölvesborg kan jag fortfarande äta de. Jag tar mer sallad istället för pommes och vips så försvann det 13pp från den måltiden då salladen är gratis. Du "betalar" eller drar av poäng endast för kebabköttet och dressingen!

Från mejeriprodukter kan man äta naturell fil/yoghurt som har mättnadsfaktorer så välj lättfil/lätt yoghurt då det är värt mindre poäng. Viktigt att tänka på är att all smaksatt fil, yoghurt, kvarg eller creme fraiche är det extra socker i eller så är de fetare. Undvik dessa. 
Köp även hem grädde med 4% fett i så är det ingen fara att göra en gräddsås på denna :)

Ät precis som ni brukar göra i familjen eller själv men tänk på portionerna och upplägget. Tänk tallriksmodellen, den är viktig! Men ni måste inte äta tråkig sallad, ät bönor, blomkål, broccoli, sparris eller vad ni tycker om. 
Mamma hade gjort en kycklinggryta häromdagen med en sallad av tomat, mozzarella och något annat. Till detta hade hon kokat potatis. Jag rev upp morötter och la på tallriken och hade kycklinggrytan till dessa istället för potatisen, jag blir lika mätt, om inte mättare och höll mig hela kvällen. Behövde inte småäta på kvällen. Jag tycker om morötter och valde att äta det istället för tråkig gurka och tomat eller mozzarell (som jag vanligvis älskar).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback